W czasach tak nieprzewidywalnych jak dzisiejsze, ta książka powinna się znaleźć w każdym domu”

Wydawca - Joanna Gawryś

CHLEB I OKRUSZKI

Ogrom praktycznych porad i wskazówek + 45 przepisów na chleby drożdżowe i na zakwasie, dla osób początkujących i zaawansowanych.

Książka Chleb i Okruszki

Umiejętność pieczenia chleba daje Poczucie
bezpieczeństwa i niezależności.

Zajrzyj do książki

Książka Eliza Morawska Chleb i okruszki

darmowy fragment

AUTORKA O KSIĄŻCE

Każdy kto spróbował
chleba upieczonego w
domu, żałował tylko tego,
że tak późno zaczął piec.

Autorka: Eliza Mórawska-Kmita

„Ta książka jest doskonała zarówno dla osób początkujących jak również zaawansowanych. Takiej książki na rynku bardzo brakowało”

-Wydawca - Joanna Gawryś

OPINIE CZYTELNIKÓW

"Od zawsze lubię robić coś samodzielnie, ręcznie, od podstaw, bez dróg na skróty. Chyba dlatego tak spodobało mi się pieczenie chleba. Kiedy kupowane pieczywo zaczęło mi szkodzić, mogłam je wyeliminować albo spróbować zrobić samodzielnie w domu. Zaczęłam szukać informacji o domowym wypieku chleba i tak trafiłam na Pracownię Wypieków. To był strzał w dziesiątkę. Mnóstwo przepisów, wskazówek, instruktaż robienia zakwasu, opis rodzajów mąki. Prawdziwa kopalnia wiedzy. Zaczęłam piec, nawet brak piekarnika nie był przeszkodą. Z niecierpliwością czekałam na weekend, planując który przepis sprawdzę i do czyjego piekarnika się wproszę. Od tego czasu minęło parę lat, a Eliza wciąż inspiruje. Dałam się porwać po raz kolejny i czas kwarantanny spędziłam na dokształcaniu się. Teraz swoje bochenki umiem już i składać i formować. I każdy jest wspaniały. Tylko te wielkie dziury jeszcze nie zawsze wychodzą 😄"

Ania

"Moja przygoda z chlebem zaczęła się od wpisu Elizy na blogu „... zakwas żytni krok po kroku...” czy jakoś tak... Ośmieliłam się tylko dzięki Elizie i temu, że wcześniej wszystko co robiłam z jej przepisów wychodziło palce lizać... tak to już jest z przepisami Liski 😉 Potem wyszła książka „O chlebie” która sprawiła, że ośmieliłam się eksperymentować. Popchnęła do zgłębiania wiedzy i zwracania uwagi na jakość tak prostego produktu jakim jest chleb. Dzisiaj pieczenie chleba to dla mnie forma medytacji i odprężenia. Jest taki moment gdy dom zaczyna wypełniać się zapachem upieczonego bochenka... ta chwila wywołuje uśmiech na twarzach domowników i daje radość nam wszystkim. Taki dom pachnący chlebem to, dom do którego każdy chce wejść i się w nim rozgościć. To jest cała magia, która u mnie zaczęła się od Elizy 😉"

"Pierwszym zakwasem, ponad 10 lat temu, podzieliła się ze mną przyjaciółka. Inna sprezentowała coś jeszcze lepszego - namiary na Pracownię Wypieków. Od Liski nauczyłam się poruszać w tym nowym świecie i upiekłam swój pierwszy „ulubiony”. Wracałam do tego przepisu jeszcze potem nie raz i mimo, że piekłam wiele innych ten przepis darzę wyjątkowym sentymentem."

Ewa

"Moje pieczenie chleba rozpoczęło się od kiedy buszując po kontach kulinarnych Instagrama napotkałam chleb upieczony przez Elizę z WhitePlate. Zdjęcie było obłędne - kształt, kolor, nacięcia i jeszcze upieczone w domowym piekarniku... No i zaczęło się... Wejście na bloga, czytanie z zapartym tchem jak zrobić zakwas, jaki garnek, co to koszyk do wyrastania i czemu wyrastanie zimne skoro drożdżowe zawsze rośnie w ciepłym🤔. Wszystko świetnie opisane i wytłumaczone przez Elizę☺️. Potem sklep, kupno mąki, zrobienie zakwasu (pierwszy wylądował w koszu bo chciałam szybko i włożyłam go do piekarnika🙈). Drugi był już dobry i tak upiekł się pierwszy chleb z garnka, potem był chleb nocny no i trwa to już lub dopiero 8 miesięcy. Dziękuję za inspirację Elizo i za to że dajesz wierzyć że wyjdzie🥰"

Małgorzata

"Pieczenie chleba to dla mnie cudowny rytuał. Wszystko zaczęło się niecałe dwa lata temu, kiedy to podglądałam blog Elizy @whiteplate i zachwycałam się cudownymi chlebami, które prezentowała. Zamarzyłam, żeby upiec własny i wypełnić dom zapachem świeżo pieczonego chleba. Pierwszy chleb upiekłam na drożdżach. Wyszedł tak piękny i smaczny, że pomyślałam: To może się udać, trzeba wejść level wyżej i upiec na zakwasie. Najpierw zrobiłam zakwas wg przepisu, który Eliza podała na swoim blogu. A potem upiekłam chleb 🙂 cudowny chleb nazwany przez Elizę „ulubionym”. Pieczenie chleba jest teraz moją ulubioną czynnością. Gdyby nie blog @whitepate - pewnie nigdy nie odważyłabym się. A Eliza namawiała, pokazywała swoje wypieki, kusiła🙂"

Anna

"Dzięki blogowi i instagramowi Elizy kupiłam swoją pierwszą książkę o chlebie... Chleb, w której polskim tłumaczeniu pomagała Eliza. Potem kupiłam garnek do chleba, według jej wytycznych. Dzięki niej też wiedziałam, że chleb to temat wymagający cierpliwości i nie zraziłam się po pierwszym płaskim bochenku. Dziękuję!"

Ania

"Moje pierwsze próby wypieku chleba były całkowitymi porażkami, do czasu aż trafiłam na bloga WhitePlate. Instrukcja Elizy na zakwas nie mogła być prostsza, a chleby w końcu zaczęły mi wychodzić. Jej "Ulubiony" to mój codzienny chleb, a blog to nieskończone źródło inspiracji do kolejnych eksperymentów."

Lidka

Previous
Next
0
STRONY
0
SPRAWDZONYCH
PRZEPISÓW
0
Upieczonych
chlebów
0
STRON PORAD

FAQ

Premiera książki White Plate „Chleb i okruszki” będzie miała miejsce już 27 października 2020. Książka będzie dostępna WYŁĄCZNIE na stronie internetowej www.jgpublishing.pl – właśnie tutaj.
Dwa tygodnie przed oficjalną premierą książki, będzie można kupić książkę w ofercie przedpremierowej. Będzie to szansa na zdobycie autografu i skorzystanie z szansy na zakup książki w niższej cenie. Szczegóły pojawią się na Instagramowym profilu White Plate: https://www.instagram.com/whiteplatecom/ oraz na stronie www.whiteplate.com
Książka będzie dostępna wyłącznie w sklepie internetowym na stronie www.jgpublishing.pl – jeśli chcesz kupić książkę, lub zapoznać się z jej treścią – doskonale trafiłeś!
Książka pisana była z myślą o tych, którzy rozpoczynają swoją przygodę z pieczeniem chleba, stąd obszerny dział z poradami i kilka podstawowych i prostych przepisów – jak “Chleb na zakwasie krok po kroku”. Eliza nie zapomniała jednak o tych, którzy czytają jej bloga od lat i dla nich stworzyła przepisy wymagające większych umiejętności. Zatem jest to książka, z którą będzie można się kulinarnie rozwijać i jedni i drudzy znajdą w niej dużo cennych informacji i inspirujących przepisów.
Wirus skutecznie uniemożliwia nam spotkania autorskie i podpisywanie książek. Jeśli jednak obostrzenia nie pokrzyżują nam planów, podpiszemy dla Was każdy egzemplarz zakupiony w przedsprzedaży.
W tej chwili wyłącznie w wersji papierowej. Nie planujemy na razie wprowadzania jej w wersji elektronicznej.
Od premiery poprzedniej książki minęło wiele lat i Eliza upiekła w tym czasie setki nowych bochenków. W książce „Chleb i okruszki” dzieli się nowymi przepisami, których nie ma także na blogu. Książka posiada również obszerną część praktycznych wskazówek, które powinny być bardzo pomocne dla tych, którzy dopiero zaczynają przygodę z pieczeniem chleba. A kilka przepisów zaskoczy nawet zaawansowanych entuzjastów pieczenia domowego chleba.
Książka jest wydana metodą self-publishingu. Wydawcą jest JG PUBLISHING

O AUTORCE

Eliza Mórawska-KMiTA

Od 14 lat prowadzi kultowego już bloga WhitePlate.com, którego co miesiąc odwiedza 150 tysięcy czytelników. Autorka bestsellerowych książek kulinarnych: „Słodkie”, „O chlebie”, „O jabłkach”. Z pasją piecze chleby od 18 lat i jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie domowego wypieku chleba. Zapalona kolekcjonerka książek kulinarnych, których posiada ponad dwa tysiące egzemplarzy. Jak twierdzi „pieczenie chleba daje wiele satysfakcji i jest uzależniające.” Dzień zaczyna od rozgrzania piekarnika i wstawienia nowego bochenka. Kiedy ma ich nadmiar – jak podczas pracy nad najnowszą książką „Chleb i okruszki”, rozdaje je przyjaciołom i sąsiadom.
Kiedy nie może zasnąć, próbuje policzyć wszystkie upieczone chleby.

Uwielbiam ogrom możliwości jakie daje mąka i woda”

cena

69zł

WYDANIE DRUGIE
W SPRZEDAŻY!

Nie czekaj, zamów swój egzemplarz!

dostępna opcja zamów jako prezent

KUP W ZESTAWIE!
ZGARNIJ DARMOWĄ WYSYŁKĘ!

KOLEJNE NOWOŚCI WYDAWNICZE

To nie jedyna niespodzianka wydawnicza od WHITE PLATE w tym roku.
Zapisz się do newslettera żeby nie przegapić informacji o kolejnej premierze!