Wydawca - Joanna Gawryś
Ogrom praktycznych porad i wskazówek + 45 przepisów na chleby drożdżowe i na zakwasie, dla osób początkujących i zaawansowanych.
-Wydawca - Joanna Gawryś
"Od zawsze lubię robić coś samodzielnie, ręcznie, od podstaw, bez dróg na skróty. Chyba dlatego tak spodobało mi się pieczenie chleba. Kiedy kupowane pieczywo zaczęło mi szkodzić, mogłam je wyeliminować albo spróbować zrobić samodzielnie w domu. Zaczęłam szukać informacji o domowym wypieku chleba i tak trafiłam na Pracownię Wypieków. To był strzał w dziesiątkę. Mnóstwo przepisów, wskazówek, instruktaż robienia zakwasu, opis rodzajów mąki. Prawdziwa kopalnia wiedzy. Zaczęłam piec, nawet brak piekarnika nie był przeszkodą. Z niecierpliwością czekałam na weekend, planując który przepis sprawdzę i do czyjego piekarnika się wproszę. Od tego czasu minęło parę lat, a Eliza wciąż inspiruje. Dałam się porwać po raz kolejny i czas kwarantanny spędziłam na dokształcaniu się. Teraz swoje bochenki umiem już i składać i formować. I każdy jest wspaniały. Tylko te wielkie dziury jeszcze nie zawsze wychodzą 😄"
Ania
"Moja przygoda z chlebem zaczęła się od wpisu Elizy na blogu „... zakwas żytni krok po kroku...” czy jakoś tak... Ośmieliłam się tylko dzięki Elizie i temu, że wcześniej wszystko co robiłam z jej przepisów wychodziło palce lizać... tak to już jest z przepisami Liski 😉 Potem wyszła książka „O chlebie” która sprawiła, że ośmieliłam się eksperymentować. Popchnęła do zgłębiania wiedzy i zwracania uwagi na jakość tak prostego produktu jakim jest chleb. Dzisiaj pieczenie chleba to dla mnie forma medytacji i odprężenia. Jest taki moment gdy dom zaczyna wypełniać się zapachem upieczonego bochenka... ta chwila wywołuje uśmiech na twarzach domowników i daje radość nam wszystkim. Taki dom pachnący chlebem to, dom do którego każdy chce wejść i się w nim rozgościć. To jest cała magia, która u mnie zaczęła się od Elizy 😉"
"Pierwszym zakwasem, ponad 10 lat temu, podzieliła się ze mną przyjaciółka. Inna sprezentowała coś jeszcze lepszego - namiary na Pracownię Wypieków. Od Liski nauczyłam się poruszać w tym nowym świecie i upiekłam swój pierwszy „ulubiony”. Wracałam do tego przepisu jeszcze potem nie raz i mimo, że piekłam wiele innych ten przepis darzę wyjątkowym sentymentem."
Ewa
"Moje pieczenie chleba rozpoczęło się od kiedy buszując po kontach kulinarnych Instagrama napotkałam chleb upieczony przez Elizę z WhitePlate. Zdjęcie było obłędne - kształt, kolor, nacięcia i jeszcze upieczone w domowym piekarniku... No i zaczęło się... Wejście na bloga, czytanie z zapartym tchem jak zrobić zakwas, jaki garnek, co to koszyk do wyrastania i czemu wyrastanie zimne skoro drożdżowe zawsze rośnie w ciepłym🤔. Wszystko świetnie opisane i wytłumaczone przez Elizę☺️. Potem sklep, kupno mąki, zrobienie zakwasu (pierwszy wylądował w koszu bo chciałam szybko i włożyłam go do piekarnika🙈). Drugi był już dobry i tak upiekł się pierwszy chleb z garnka, potem był chleb nocny no i trwa to już lub dopiero 8 miesięcy. Dziękuję za inspirację Elizo i za to że dajesz wierzyć że wyjdzie🥰"
Małgorzata
"Pieczenie chleba to dla mnie cudowny rytuał. Wszystko zaczęło się niecałe dwa lata temu, kiedy to podglądałam blog Elizy @whiteplate i zachwycałam się cudownymi chlebami, które prezentowała. Zamarzyłam, żeby upiec własny i wypełnić dom zapachem świeżo pieczonego chleba. Pierwszy chleb upiekłam na drożdżach. Wyszedł tak piękny i smaczny, że pomyślałam: To może się udać, trzeba wejść level wyżej i upiec na zakwasie. Najpierw zrobiłam zakwas wg przepisu, który Eliza podała na swoim blogu. A potem upiekłam chleb 🙂 cudowny chleb nazwany przez Elizę „ulubionym”. Pieczenie chleba jest teraz moją ulubioną czynnością. Gdyby nie blog @whitepate - pewnie nigdy nie odważyłabym się. A Eliza namawiała, pokazywała swoje wypieki, kusiła🙂"
Anna
"Dzięki blogowi i instagramowi Elizy kupiłam swoją pierwszą książkę o chlebie... Chleb, w której polskim tłumaczeniu pomagała Eliza. Potem kupiłam garnek do chleba, według jej wytycznych. Dzięki niej też wiedziałam, że chleb to temat wymagający cierpliwości i nie zraziłam się po pierwszym płaskim bochenku. Dziękuję!"
Ania
"Moje pierwsze próby wypieku chleba były całkowitymi porażkami, do czasu aż trafiłam na bloga WhitePlate. Instrukcja Elizy na zakwas nie mogła być prostsza, a chleby w końcu zaczęły mi wychodzić. Jej "Ulubiony" to mój codzienny chleb, a blog to nieskończone źródło inspiracji do kolejnych eksperymentów."
Lidka
Od 14 lat prowadzi kultowego już bloga WhitePlate.com, którego co miesiąc odwiedza 150 tysięcy czytelników. Autorka bestsellerowych książek kulinarnych: „Słodkie”, „O chlebie”, „O jabłkach”. Z pasją piecze chleby od 18 lat i jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie domowego wypieku chleba. Zapalona kolekcjonerka książek kulinarnych, których posiada ponad dwa tysiące egzemplarzy. Jak twierdzi „pieczenie chleba daje wiele satysfakcji i jest uzależniające.” Dzień zaczyna od rozgrzania piekarnika i wstawienia nowego bochenka. Kiedy ma ich nadmiar – jak podczas pracy nad najnowszą książką „Chleb i okruszki”, rozdaje je przyjaciołom i sąsiadom.
Kiedy nie może zasnąć, próbuje policzyć wszystkie upieczone chleby.
cena
69zł
Nie czekaj, zamów swój egzemplarz!
dostępna opcja zamów jako prezent